Zde se nacházíte: Chovatelství psů > Péče o srst
Úprava špice
Magdalena Hodálová /Čižmářová/ (spicove@centrum.cz)
Koupání
K tomu jen velice krátce. Srst špice je, dá se říci, samočistící. Pokud se pes vyloženě nevyválí v něčem obzvláště odpudivém (naše holky např. milují kravince), není potřeba koupat častěji než dvakrát do roka. Špic žijící ve městě nemá prakticky šanci se nějak zvlášť výrazně zašpinit. Prach, odumřelou podsadu a běžné nečistoty stačí vykartáčovat. Pokud už ale dojde k nějakému voňavému neštěstí, většinou se vše spraví samotnou sprchou, případně psím šamponem, kterých je na trhu celá řada a ty značkové jsou v současné době velmi kvalitní a šetrné. Rozhodnete-li se tedy přece jen koupat, zde je návod jak na to.
Jestliže je tedy koupel nevyhnutelná, napusťte do vany vodu teplou 35-38°C. Voda by měla dosahovat stojícímu pejskovi maximálně k břichu. Aby neuklouzl, dejte do vany gumovou podložku. Na mytí používejte výhradně nealkalické psí šampony, případně dětské mýdlo. Léčivé přísady do koupele používejte pouze po dohodě s veterinářem. Dbejte na to, aby se psovi nedostala do uší voda a do očí pěna. Rozhodně mu nedovolte vodu na koupání pít! Po důkladném opláchnutí šamponu nechte psa otřepat a potom jej důkladně vysušte ručníkem. Sušení fénem je možné jen tehdy, je-li na to pejsek zvyklý, nicméně horký vzduch srst přesušuje, takže opatrně. Srst nechte raději volně doschnout, ale pozor na možnost prochladnutí! Nejlepší je pejska vykoupat až po večerní procházce, aby mohl zůstat doma až do rána.
Česání
Vždy pamatujeme na to, že cílem je nadýchaný a načechraný pejsek s bohatou odstávající srstí. Proto kartáčujeme zásadně PROTI srsti. Lépe se tak zbavíme odumřelé podsady a zároveň tím výborně promasírujeme kůži, čímž podpoříme rychlejší růst nového kožíšku. Obrázek v tabulce na konci článku znázorňuje směry, kterými srst prokartáčováváme; v zásadě jde o zmiňované heslo "Proti srsti" (které platí i při hlazení, ale to určitě všichni majitelé špice ví).
Stříhání
Před výstavou (anebo prostě tehdy, chceme-li mít úhledného pejska) je vhodné dokulata zastřihnout přerůstající chloupky na tlapkách (ale tak, aby nebyly vidět drápky). Stejně tak upravíme i ouška - opticky se pak zmenší a špic vypadá méně "ušatě". Nestříháme do špičky, ale dokulata a především s citem, aby uši nebyly vystříhané úplně "dohola". Na úpravu oušek je potřeba myslet už několik dní dopředu - zásah nůžkami těsně před výstavou anebo přímo na ní pak může působit příliš ostře a výrazně (plus není vyloučeno, že vám ujede ruka a co potom se zubatým uchem?). Pokud z pejska koukají sem tam delší chlupy třeba na kalhotkách nebo jinde na těle, můžeme je pro dotvoření dokonalého exteriéru zastřihnout také. Nicméně všeho s mírou; je třeba si uvědomit, že u špice radikální střihová úprava oficiálně povolená (ale ani zakázaná) není! Někteří majitelé pomeranianů upravují své miláčky střihem (zejména v zadní partii) naprosto běžně, takže pejsci pak vypadají jako fantastická umělecká díla (viz. foto), ale ne každý rozhodčí je ochoten toto respektovat, takže pozor. Ideálem by měl být upravený, nicméně přirozený vzhled.
Závěrem
Koupat psa každý týden stejně jako extrémně jej stříhat je asi zbytečné, ale pokud máte rádi svého pejska voňavého a vystříhaného, tak prosím. A naopak pokud se vám líbí přirozený a trošku rozježený špiclík, budiž vám přáno. Pěkný bude ten i ten a pak už záleží jen na rozhodčím, jaký vzhled preferuje. Ale koneckonců - důležité je, co se líbí vám! Zkrátka psa upravujte do té míry, do jaké je to vám (a jemu) příjemné.
- Pruh číslo jedna češeme směrem dopředu
- Pruh číslo dvě češeme směrem dopředu
- Pruh číslo tři češeme směrem dopředu
- Hřívu na límci češeme směrem nahoru
- Srst mezi hrudními končetinami češeme směrem dolů
- Srst na břiše (mezi HK a PK) češeme směrem dolů
- Prapory na HK češeme směrem nahoru
- Kalhotky na PK češeme směrem nahoru
- Ocas češeme směrem dopředu k hlavě
- Srst za ušima i mezi ušima češeme směrem nahoru
- Srst kolem hlavy češeme směrem nahoru
- Srst na čumáčku češeme směrem dolů
Publikováno 27.03.2003. 2003, čb. reprodukce převzata z knihy Der Spitz.